Piteşti

Grădiniţa cu P.P. „Luminişul Pădurii” Piteşti

nivel preşcolar, limba română

Str. Frasinului 10, jud. Argeş, cod  110370

tel. 0348-408090

gradinitaluminisulpadurii[at]yahoo.com

Persoana de contact:

Adelina Popescu, 0760 440 108, adeliaxcn[at]yahoo.com

 

Să-i primim pe copii cu veneraţie, să-i educăm cu iubire şi să-i trimitem mai departe în libertate” – Rudolf Steiner

La Piteşti, la Grădiniţa cu Program Prelungit “Luminişul Pădurii”, există o grupă Waldorf condusă de doamna educatoare Eugenia Paiscar, educatoare titulară, gradul I, cu studii de specialitate în ţară şi în străinătate şi de doamna educatoare Adelina Popescu, educatoare titulară, calificată în alternativă.

Grupa a fost înfiinţată în anul 1990 şi funcţionează şi în prezent în unitatea menţionată, lângă renumitul parc Trivale.

Într-o societate democratică, opţiunile educaţionale ale părinţilor ar trebui să fie multiple. Alternativa educaţională înseamnă „alter-natus”, adică născut diferit, fiind vorba despre folosirea practicilor diferite. Printre aceste alternative educaţionale, se numără şi grădiniţele şi şcolile Waldorf.

Educatoarele din acest sistem sunt extrem de independente şi trăiesc împreună cu copiii de care se leagă spiritual-sufleteşte. Important este ca educatoarea să trezească viaţa şi să pregătească naşterea individualităţii într-un corp sănătos, într-un suflet sănătos.

Copiii învaţă în grădiniţă prin model şi imitaţie, iar ritmul şi repetiţia sunt elemente de bază ale acestui sistem. Repetiţia este inclusă în toate ritmurile (joc, joc în cerc, basm), oferindu-i copilului o satisfacţie, o împlinire, o mare libertate de acţiune şi o linişte interioară.

Ritmul zilei este o fericită organizare a libertăţii, iar elementul de libertate este reprezentat în grădiniţă de jocul creativ sau jocul liber. Ritmul zilei continuă cu jocul în cerc (activitate de predare-învăţare), jocul în curte, urmat de povestea zilei. Acestor activităţi zilnice li se adaugă Sărbătorile anului, care contribuie la respectarea Ritmului anului. Respectăm aceste Sărbători ca pe nişte puncte nodale ale anului care ne leagă de spiritul Universului, reprezentând o hrană de nepreţuit pentru sufletul copiilor.

Orice Sărbătoare este o solemnitate şi o bucurie. Noi transmitem acest lucru copiilor printr-o participare autentică, atât a noastră, a educatoarelor, cât şi a părinţilor.

Darul pe care îl facem copiilor este strădania fiecărui adult în parte de a da fiecărei Sărbători coloratură specifică şi de a-i face să simtă bucuria participării.

În grădiniţa Waldorf încercăm să oferim copiilor posibilitatea de a-şi dezvolta cu bucurie nevoia naturală de mişcare, fantezie, puterea de a se cufunda în joc, bogăţia de idei, precum şi bucuria de a fi activi, realizând prin aceasta baza calităţilor care le vor fi necesare ca adulţi.