Sovata

Grupa Waldorf – Şcoala Gimnazială “S. Illyes Lájos” Sovata

nivel preşcolar, limba maghiară

Str. Gara Mică 12, jud. Mureş, cod 545500

tel. 0265-570 331

Persoana de contact: Zsuzsa Varga

tel. 0744 765 707

e-mail: vargazsuzsa30[at]yahoo.com

Grupa noastră funcţionează ca grupă Waldorf din septembrie 2007.

Am primit o încăpere mică în grădiniţa de stat din Sovata pe care, cu ajutorul Fundaţiei Pro Sovata şi al primăriei oraşului, am reînnoit-o şi am mărit-o, astfel că în prezent avem o grupă mare şi frumoasă, în care sunt înscrişi 27 de copii de vârste diferite.

În primăvara anului 2009 am organizat o serbare de inaugurare a grupei, când am  prezentat invitaţilor noştri o poveste Waldorf cu marionete, care a plăcut foarte mult.

Anul şcolar 2009-2010 a fost plin de evenimente, deoarece la fiecare sfârşit de epocă am organizat o serbare, împreună cu părinţii.

În luna octombrie am avut „Serbarea mărului”, când am prezentat pentru părinţi un joc ritmic despre culesul mărului, după care împreună cu aceştia am înşirat la uscat felii de mere.

În luna noiembrie am organizat „Serbarea lampioanelor”, când am organizat un joc ritmic pentru părinţi, după care, cu lampioanele noastre, am adus lumină în seara întunecată.

În luna decembrie am făcut „Serbarea spiralei”, când părinţii au prezentat copiilor o poveste de Crăciun, după care fiecare copil a parcurs cu lumânarea lui drumul spiralei.

Luna februarie a fost luna carnavalului, când ne-am luat rămas bun de la iarnă cântând; copiii noştri s-au ascuns în spatele măştilor, au dansat, s-au bucurat.

Cu ocazia sărbătorilor pascale, la 1 aprilie, am realizat o serbare în care copiii noştri, îmbrăcaţi în haine populare, au dansat dansuri populare maghiare, după care, împreună cu părinţii, au încondeiat ouă.

La noi, în prima săptămână a lunii mai, se sărbătoreşte Ziua Mamei, de aceea organizăm o „Serbare de Ziua Mamei”, când copiii si mamele lor vor petrece clipe fericite împreună.

Ultima serbare, în anul şcolar 2009-2010, va fi „Serbarea Verii”, care va avea loc în luna iunie, înainte de vacanţa de vară.

În acest an am organizat numeroase excursii şi ne-am mai propus una până la vacanţa de vară –  excursie la Daia, un sat micuţ în judeţul Mureş, unde este o fermă de bivoli. Aici copiii vor avea posibilitatea de a vedea bivolii, de a pregăti caş din lapte de bivoliţă etc.

În fiecare lună am avut întâlniri cu părinţii, la care am avut şi oaspeţi invitaţi (medic, logoped). La aceste întâlniri am avut posibilitatea să ne cunoaştem mai bine, iar pe parcursul discuţiilor ne-am delectat cu activităţi de lucru manual (am filţuit cu acul diferite jucării, am cusut păpuşi etc.).

Avem foarte mare noroc cu părinţii noştri, le datorăm mult, deoarece primim de la ei multe încurajări, mult ajutor (atât financiar, cât şi spiritual).

Am avut parte de un an foarte bun şi bogat şi sperăm ca şi la anul să fim atât de entuziasmaţi de reuşitele noastre.